Profile SJ

Saya, Shahabudeen Jalil bin Kamarul Jaman dilahirkan di Alor Star pada 21 Jun 1982 di Hospital Besar, Alor Star, Kedah. Bersekolah rendah di Sekolah Rendah Haji Mohamad Shariff dan kemudiannya di Kolej Sultan Abdul Hamid. Selepas dari itu melanjutkan pelajaran di PPP, UiTM Shah Alam.

Memulakan perniagaan secara kecil-kecilan pada tahun 2000. Bermula dengan perniagaan online dan import export secara kecil-kecilan.

 

Bermula berkecimpung dalam bidang import dengan mengimport barang dari selatan Thai dan kemudianya dari Bangkok dan Vietnam. Setelah dari itu, saya cuba meneroka untuk memborong dari syurga perniagaan iaitu China.

Pada tahun 2006, saya merantau ke Eropah seorang diri mencari ilmu dan pengetahuan dan kemudiannya merantau lagi ke New Zealand dan Rusia pada tahun 2007-2008 untuk mencari peluang memasarkan produk.

Setelah pulang semula ke Malaysia, saya dapati, terdapat keinginan yang tinggi dikalangan orang Melayu-Islam untuk keluar dari Malaysia untuk memborong terus bagi mendapatkan harga yang lebih baik memandangkan keadaan sekarang dimana orang ramai lebih berhati-hati berbelanja. Jadi mendapatkan harga “pemborong direct” adalah lebih baik dan menguntungkan disamping mengekalkan harga yang berpatutan kepada para pelanggan.

Saya rasakan impak dan dengan kaedah ini ekonomi orang Melayu-Islam akan lebih berkembang dan kurang pengantungan kepada “orang tengah”. Ini disebabkan orang Melayu boleh dikatakan bijak dalam bidang pemasaran tetapi masih kurang keyakinan untuk keluar dari Malaysia meneroka pasaran borong yang jauh lebih murah. Kita berasa selesa bergantung kepada orang tengah yang menjual barang dengan harga yang lebih tinggi sedangkan kita sendiri dapat memborong barangan yang sama dengan harga yang murah hanya dengan sedikit usaha tambahan.

Atas kesedaran ini saya mengambil inisiatif untuk mencipta satu modul yang khusus untuk orang Melayu-Islam memborong di China. Hasil kerja ini mendapat sokongan yang sangat menggalakan di kalangan pemborong-pemborong Melayu.

Kini saya mengendalikan “Kursus Memborong di China” dan juga menganjurkan “Rombongan Memborong ke China” untuk membuka jalan untuk kita secara bersama dapat memborong terus dari sumber, tidak kira sumber itu dari China, Vietnam, India, Korea atau mana-mana negara lain.

Sehingga kini saya telah melatih hampir 200 orang pemborong Melayu dan terdapat kira-kira 40 orang pemborong yang boleh dikatakan telah berjaya memborong dari China dengan kuantiti yang banyak. Selebihnya masih merancang dan menunggu masa yang sesuai untuk bergerak serius dalam bidang ini.

Saya berharap usaha saya ini mendapat keberkatan Allah dan mendapat sokongan dari saudara-saudara seagama saya.

10 Imbasan 2011 Shahabudeen Jalil

Shahabudeen Jalil bin Kamarul Jaman

Kursus Memborong di China

50 Responses to Profile SJ

  1. hafizi says:

    interested nak join memborong ke china…. mcm mana saya nak join

  2. Juliana says:

    saya berminat untuk menjadi pengedar pakaian (barangan bayi dan kanak2)
    bagaimana untuk memulakannya. thanks

  3. Assalamualaikum…
    Apa kabar Bapak Jalil, salam kenal bagaimana khabarnya di Kedah…senang berkenalan dengan anda, lain waktu berkunjung kembali ya…

  4. rohayu says:

    Saudara SJ,

    Ada tak kedai borong barangan plastik berkualiti setanding Tupperware di China? Saya berminat utk menerokai bidang ini. Rami suri rumah sukakan brg Tupperware tetapi harganya agak mahal dan dijual melalui MLM. Alangkah baiknya jika ada boleh diborong di China.

  5. Fiza says:

    Melayu ke? Atau mamak mengaku melayu?

  6. mat sani sapiai says:

    D mana lokasi kedai tuan, tolong bagi alamat lengkap.tk

  7. Akmal says:

    asslamualaikum…
    saya seorang pelajar tingkatan 5, dan amat meminati bidang perniagaan.
    saya nak tanya, berapakah pendapatan daripada pekerjaan perniagaan ini, seperti yg dilakukan oleh encik shahabudeen..saya juga berminat untuk memborong dari china…
    sekarang ini, di bangku sekolah saya juga memulakan perniagaan iaitu membuat dan design t-shirt…saya ingin berkecimpung dalam perniagaan apabila lepas SPM…

  8. Akmal says:

    asslamualaikum…
    saya seorang pelajar tingkatan 5, dan amat meminati bidang perniagaan.
    saya nak tanya, berapakah pendapatan daripada pekerjaan perniagaan ini, seperti yg dilakukan oleh encik shahabudeen..saya juga berminat untuk memborong dari china…
    sekarang ini, di bangku sekolah saya juga memulakan perniagaan iaitu membuat dan design t-shirt…saya ingin berkecimpung dalam perniagaan apabila lepas SPM… saya harap dpt belajar drpd encik shahabudeen

  9. Islam Malaysia says:

    Ada jugak yang rasis kat sini. Kesatuan akidah mengatasi segala galanya.

  10. nadya says:

    berapa pula anggaran modal yg diperlukan utk tiket dan penginapan di china nanti

  11. HELEN says:

    SAYA BERMINAT DENGAN DUNIA PERNIAGAAN,TAPI SAYA TIDAK TAHU BAGAIMANA CARA NYA UNTUK SAYA MULA SESUATU PERNIAGAAN TERSEBUT….ENCIK BOLEH MEMBANTU KAMI KAH…

    • Shahabudeen says:

      Ya boleh sangat, sertai kursus usahawan super kami yg akan berlangsung pada 11 hb November ini. Sila call 017-2517515 unt mendaftar. Tempat sgt terhad. Dari situ anda akan bermula.

  12. linda rahim says:

    Setelah mengikuti krusus beliau… bagi saya beliau adalah mentor yg terbaik jika anda ingin memulakn perniagaan yang belum pernah anda ceburi. Memang benar beliau boleh diibaratkan gergasi yang akan mendokong anda kearah kejayaan sebagai usahawan melayu. Untuk Tuan Shahabudeen Jalil, Saya ucapkan terima kasih diatas keiklasan Tuan. SYABAS……!!

  13. Salam,

    Boleh saya dapatkan maklumat mengenai accommodation, transportation berkaitan pusat memborong di ho chi minh, vietnam. Jika boleh, sy mohon saudara email kan kepada saya.. terima kasih kerana membantu.

  14. syam says:

    asalam dan salam 1 malaysia SJ

    sy ni masih belajar di German Malaysian-institute( GMI ) bangi, sy sekarang semester akhir, sy ingin meminta SJ utk memberikan bagaimana @ langkah pertama utk sy menceburi bidang perniagaan.

    p/s
    plzz…reply to my email- kudeayamitiq@gmail.com TQ

  15. nurul says:

    hi. sy nurul. sy bminat utk bniaga tp tiada modal utk memborong dan pergi ke sana. boleh ke saya hanya memesan brg utk membeli di sana?email sy. gcidezz@gmail.com

  16. Saufi Karim says:

    Salam Tuan Shahabudeen Jalil,
    Saya Saufi Karim, saya lihat blog tuan baik untuk usahawan dan saya memang suka tajuk usahawan ini. Saya nak iklankan ebook dan membership saya di blog tuan boleh? Ebook saya tentang Pelaburan Hartanah Tanah Tanpa modal.
    kalau ya, boleh minta jasa baik tuan untuk emailkan saya di saufi@velocitymuse.com untuk tahu macam mana nak iklankan di blog tuan.

  17. Noor Hisham Hamid says:

    As salam Tn SJ,

    Macam mana saya blh dapatkan maklumat pembekal bahan makanan ternakan seperti bijirin jagung terus dari pengeluar di China. Boleh mulakan diskusi dengan tuan untuk mengimport terus untuk perniagaan saya.

    Terima kasih

    Hisham

  18. mashitah says:

    salam,
    member skolah lama ni (skolah rendah)..tak sangka jadi taukeh besar no….

  19. roslina says:

    salam sj,

    saya sedang menjalankan perniagaan secara dropship saja. Itupun bila saya ada masa lapang baru dapat promote barang. Namun hasil x seberapa. Saya pon hanya promote di dalam fb saja. Boleh bagi idea untuk memantapkan perniagaan dropship saya ini? saya juga berhasrat untuk membuka perniagaan sendiri disamping saya bekerja makan gaji. emel saya roslinayunos@yahoo.com Harap ada respon dari SJ. :-)

  20. Syed ismail says:

    Askum.sy bru lps spm.sy mnat dlm bidang perniagaan ini,tp sy x tahu cara mula nye..bleh tnjk ajarkan sx

  21. nadia says:

    assalamualaikum…
    sy nadia dr nilai…sy berminat dgn talk yg bakal en.SJ buat tp malangnye tarikh 1 dan 5 jan sy sdg final exm…phk en.SJ xde nk buat tarikh lain lg ke?

  22. Pingback: 10 Blogger Terbaik Malaysia - Pondok Kecil

  23. noriah johari says:

    Assalam En. Shahabudeen,

    saya berminat untuk mengetahui tips perniagaan pemborong dari Cina.

  24. abdul latiff salleh says:

    assalammualaikum brother shahabudeen,
    memang minat nak jadi pengedar barangan dari cina. yang saya nak tahu berapa model perlu untuk permulaan. barang yang minat nak mengedar ialah pakaian budak budak dan dewasa. saya tak banyak wang hanya perlu tahu paling minimum untuk stat.
    sekian terima kasih.
    abdul latiff salleh

  25. mat deen says:

    salam en.shahabudeen, saya seorang pelajar dan mengambil masa 3thn utk tamatkn pengajian, tetapi amat berminat utuk meniaga, adakah berisiko sekiranya saya berniaga sekiranya masih belajar, mohon/mintak encik beri pencerahan,penjelasan,penerangan and tunjukajar
    email saya: huduh88@gmail.com

  26. cg yie says:

    salam sj,berapa pula anggaran modal yg diperlukan utk tiket dan penginapan di china nanti dan berapa jumlah modal minimum untuk memulakan perniagaan kaen ela dan kaen pasang di china?di harapkan sj dapat membantu

  27. elly says:

    salam…
    Sy ely, skrg sy tngah blajar dlm jurusan perniagaan…
    Sy ingin tahu lebih lanjut ttg sbrg kos atau ape2 kmudhan untk pergi memborong di china…krn sy bmnat untk mjlankan perniagaan mjual baju dan kasut online… Sy harap tuan dpt mberi tunjuk ajar dan ilmu untk sy mulakan perniagaan ni.. Nie email sy..shailiyanyss@gmail.com… Semoga kebaikan tuan akan di berkati…amin..tq

  28. Juliana says:

    Saya sekarang sedang mengusahakan perniagaan lampin bayi secara kecil-kecilan. Saya nak tanya secara serius, saudara ada tak mengunjungi kilang atau pemborong lampin bayi d China ? Ini kerna dalam web , tiada di senaraikan barangan lampin. Sekarang saya dah punyai modal untuk meneroka ke pasaran yg lebih besar. Kiranya saya ke China untuk memborong bersama ejensi saudara , adakah boleh saya menghantar satu kontainer 40 kaki dari sana ke sini ? Ini kerna yg saya nampak via web , hanya d borong secara kecil-kecilan ja melalui kotak kotak besar . Jadi kiranya ejensi saudara tidak ke pemboron@gudang jualan lampin , no point lah saya menghadiri kursus yang akan di adakan di KL pada 16hb Feb ini. Harap Maklum balas secepat yg boleh untk saya mendaftar secepat yg mungkin.

  29. Razali says:

    Salam. Saya berhasrat membuka kedai borongan barang dari Cina. Jadi saya perlu bantuan & nasihat Tuan. Saya ingin menyertai kursus & rombongan Tuan ke Guangzhou atau Yiwu.

  30. Rosnah Abu Bakar says:

    salam,sy berminat untuk memborong dari china,buat masa ini sy mnjlnkn perniagaan pakaian wanita,berapakah angaran modal yg diperlukan utk ke guang zhau

  31. salamualaikaum dan selamt sejahtera apabila membaca dan menghayati blog encik saya mula merasa semangat ingt berniaga memang angan2 ni mula berputik semenjak dari saya sek lagi tetapi apbila sya mula makan gaji selama 7 tahun saya mula terfikir dan terdetik di hati dimana kesudahanya, hati dan perasa saya tertnya2 adakah tindakan sya betul atau sekadar angan angan tahi ayam saya mula rasa kecewa dan mula tertnya2 dimane kekuatan org melayu dari segi ekonomi berbanding bangsa2 lain kadanng terfikir juga nasib org melayu yg merupakan peribumi asal akhirnya menumpang di negara asal. sekrg saya masih berkerja lagi di gov tak tahu nak mulakan perniga jenis ape setelah saya pencin nanti .. ingt hasil duit pencin nanti nak mulakan modal dalm perniagan tak kesah la pernigan tu kecil ke besar janji berniaga .rasa nak buka kedai pembekal alat tukang mcm spanar skeru2 …. nak tnya la brg mcm tu dkt cina byk tak. klw kita tguk dkt kedai2 lain pun kebykan jual pun made in cina je .tlg bgi jalan mcm ne nak mulAkan

  32. Nazzira says:

    Assalam ,saya berminat nak tahu samada ada kursus untuk memborong di korea atau trip borong ke korea,ataupun encik hanya fokus kepada memborong di china sahaja.

  33. que says:

    salam…cara join macam mana????
    harap tuan boleh maklum…
    mengharap….
    p/s: qurrata_akyuni@yahoo.com

  34. ridzuan says:

    Mohon perkongsian yg lebih detail mengenai perniagaan borong. Saya amat berminat.

  35. Anie says:

    salam.saya nak beli lingerie untuk web saya .kalau boleh saya nak beli dari pemborong melayu.any suggestion ?harga yang di tawarkan oleh pemborong melayu terlalu mahal di bandingkan dgn pemborong china.

  36. mima says:

    Terima kasih saudara Shahabudeen Jalil bin Kamarul Jaman, semoga usaha anda diberkati Allah, dengan niat berniaga sambil membantu para usahawan baru atau lama atau yang baru menceburi perniagaan dan mengenakan bayaran yang berpatutan untuk perkhidmatan yang diberikan….

  37. a.khairul says:

    Salamalaikum,

    Bos tolong email sy cost untuk kursus and tarikh kursus yg berkenaan , sgt berminat untuk join , dlu masa di utm kwn sy dari bangladesh ad bgitau yg pakaian sana sgt berkualiti and murah , boleh try ke sana borong kan boss.

  38. morshidi says:

    a/kum….shahabudeen
    Saya ingin tahu perniagaan borong
    Dan ingin mengikuti krusus tuan….

  39. Habsah bt yasa' says:

    Salam…en.shahabudeen.saya berminat untuk membuka butik kanak-kanak.tapi tk tahu bagaimana untuk memulakannya.kursus usahawan yg encik adakan tu ada tk kt area kota bharu

  40. Shakirah says:

    Assalammualaikum,

    En Shahabudeen, saya baru contact nurul untuk dapatkan speaker bagi Pemborongan ke Vietnam..tapi dinyatakan Anzac fokus kepada pemborongan ke China.. penting sangat kalau saya dapat contact ahli perniagaan yang biasa ke Vietnam sebab kat sini kami nak bagi pendedahan cara pemborongan ke Vietnam walaupun taklah ..gah sangat..ilmu penting kepada pelajar yang terlibat dalam projek nie.. Mintak jasabaik en shahabudeen contact no..bagi ahli perniagaan yang nak share ilmu dengan pelajar..

  41. suhaimi says:

    Mak saya ada bussiness sendiri dengan menjual baju melayu untuk orang dewasa. Dia hanya menjual baju melayu tersebut di bazaar pada sebulan awal sebelum hari raya. Boleh dikatakan untung berlipat kali ganda. Kalau hari-hari biasa , baju lebihan jualan akan disimpan di warehouse sebelah rumah. Baju tu kadang-kadang ada yang beli contoh orang beli untuk hari perkahwinan, ataupun kami adik beradik cuba promote kat kawan-kawan yang memerlukan baju melayu. Tapi bagi saya, untuk mengembangkan lagi perniagaan ke arah yang lebih maju, dalam kepala otak saya ni macam-macam, seperti mempromosikan baju-baju melayu tadi ke jabatan-jabatan kerajaan ataupon swasta. Mungkin untuk dipakai pada majlis-majlis rasmi mereka. Main target adalah jabatan-jabatan kerajaan. Contoh Polis, Kastam. Mereka mungkin mengadakan majlis-majlis rasmi pada setiap tahun bukan? Datuk-datuk dan orang biasa juga pakai baju melayu ni. Disini cuma memerlukan line yang betul untuk promosikan baju tersebut. Kena buat melalui Tender ataupon walk-in promotion? Saya berminat dalam bussiness world walaupun ada lulusan ijazah networking. Berkerja makan gaji perlu, tapi side bussiness pada era kini sangat-sangat perlu. Mintak tunjuk ajar.

     

  42. Saya amat berminat mmulakan business sendiri. Saya perlukan panduan dari tuan utk memasarkan produk dari china. Terima kasih.

  43. hussin says:

    As salam,
    Saya ingin menyewa banner di laman blog blog tuan,untuk pengiklanan syarikat saya.sila email kan kepada saya berkenaan saiz banner dan harga. kerjasama tuan amat di hargai.
    sekian, terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>