Apakah Perbezaan Antara Seseorang Usahawan dan Orang Makan Gaji ?

Minggu lepas saya menulis sebuah artikel yang menimbulkan perdebatan dan kontroversi.

Artikelnya bertajuk Apakah Perbezaan Makan Gaji dan Menjadi Hamba ?

Walaupun fakta dalam artikel ini tidak disanggah oleh sesiapa namun ramai mereka yang makan gaji tidak dapat menerima apabila status mereka dibandingkan dengan hamba pada zaman dahulu.

Segala perdebatan ini mengingatkan saya kepada sebuah kisah mengenai sekumpulan kuda di sebuah ladang yang aman permai.

Tiba-tiba pada satu hari, ribut taufan melanda dan semua kuda ini bertempiaran lari dalam kumpulan yang ramai sehingga mereka tiba di sebuah kawasan padang pasir yang luas.

Setibanya di sana mereka mendapati kawasan itu kering kontang tidak mempunyai air untuk diminum dan tidak ada rumput juga untuk dimakan.

Maka kuda-kuda ini mula berbincang sesama sendiri.

Sekumpulan kecil dari kuda-kuda ini mengambil keputusan untuk meneruskan perjalanan di padang pasir yang luas itu walaupun mereka tidak tahu samada mereka akan mendapat air atau rumput di hadapan.

Kumpulan kedua pula adalah kuda-kuda yang ragu-ragu untuk bergerak kerana mereka merasa tidak pasti dengan masa depan yang menanti.

Mungkin ada binatang buas di hadapan, mungkin mereka tidak akan jumpa air atau mungkin mereka akan mati dalam perjalanan.

Walaubagaimanapun, kuda kumpulan kedua ini mula bergerak mengikuti kuda kumpulan yang pertama setelah mereka lihat kuda kumpulan pertama sudah jauh dari situ. Jadi mereka mengikuti mereka dengan rasa selamat dan tidak mahu mengambil sebarang risiko.

Kuda kumpulan ketiga pula adalah kuda-kuda yang bersuara dan menentang tindakan kuda kumpulan pertama dan kedua. Selain itu, mereka juga sangat risaukan masa depan mereka.

Mereka pula bergosip dan membuat cerita sesama sendiri tentang bertapa teruknya keadaan kuda yang sudah bergerak. Mungkin mereka itu sudah mati dibaham singa.. mereka mungkin tidak menjumpai air dan rumput dan mungkin juga mereka telah mati kebuluran.

Setelah sekian lama, mereka mula menyedari bahawa mereka akan mati kebuluran di sini dan mereka pun mula bergerak ke arah kuda kumpulan 1 dan 2 tadi.

Kuda kumpulan pertama yang bergerak itu akhirnya tiba di satu kawasan di tengah-tengah padang pasir yang mempunyai sedikit air dan rumput. Mereka pun mula makan dan minum air yang ada.

Kemudian tiba kuda kumpulan yang kedua dan kali ini mereka terpaksa makan sisa-sisa rumput yang ada. Air yang ada pun sudah sedikit dan keroh. Namun mereka terpaksa makan juga.

Akhirnya sebahagian dari kuda kumpulan ketiga tiba di situ tetapi tidak ada lagi apa-apa untuk dimakan. Mereka mula berebut sesama sendiri.

Selain itu ramai antara mereka sebenarnya telah mati dalam perjalanan ke situ. Ini adalah kerana mereka telah menghabiskan waktu menunggu dan hanya bergosip dan mengumpat dalam tempoh yang sangat lama di satu tempat.

Cuba renung-renungkan cerita ini dengan diri anda, di kumpulan kuda yang manakah anda berada ?

Sekian, terima kasih

Shahabudeen Jalil

Dapatkan video Rahsia Teknik Jualan
Masukkan nama & email anda dibawah

Anda juga akan menerima tips, panduan, dan teknik perniagaan pemborongan terus ke inbox.
This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

2 Responses to Apakah Perbezaan Antara Seseorang Usahawan dan Orang Makan Gaji ?

  1. Fazli says:

    Artikel ni memang makan dalam. Hehe.

  2. siti says:

    kalau semua jadik boss, sape nak jadi binatang peliharaan…hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>