Bagaimana Mengelakkan Kerja Anda Terus Tertangguh ?

Mengaitkan kerja-kerja yang perlu dilakukan

Sebagai seorang usahawan dan ahli perniagaan yang produktif, anda tentu akan membuat senarai tugas yang perlu anda lakukan lebih awal. Samada anda rancang kerja yang perlu dilakukan untuk sehari atau seminggu lebih awal.

Untuk menjimatkan masa pula, kita akan kumpulkan beberapa tugas yang akan dilakukan di tempat yang sama pada satu masa. Walaupun kerja-kerja ini tidak berkaitan antara satu sama lain. Contohnya seperti senario di bawah.

Senario 1

Pada hari Isnin, anda akan ke The Mall untuk memperbaharui lesen perniagaan anda, jadi anda akan mengambil kesempatan ini untuk membuat namecard kerana namecard anda sudah kehabisan dan di The Mall terdapat kedai-kedai membuat namecard.

Senario 2

Esok awal bagi, anda menjangkakan akan mendapat balasan email saya kepada sebuah majalah untuk membuat pengiklanan. Apabila anda mendapat balasan itu, anda akan mula untuk mengiklan dan menjual produk.

Senario 3

Anda menunggu pinjaman perniagaan anda diluluskan, dan selepas itu saya akan mulakan perniagaan (ini adalah senario yang kerap saya dengar daripada usahawan yang baru hendak memulakan perniagaan)
Perancangan seperti ini nampak seperti tepat dan akan memberi peluang kepada anda untuk :

  • Menjimatkan masa
  • Meningkatkan kualiti keputusan yang dilakukan

Kaedah seperti ini nampak betul secara teori, tetapi apabila anda mengaitkan beberapa tugas satu sesama lain, anda sebenarnya menghadapi risiko di mana jika tugas yang pertama itu tidak menjadi, anda tidak akan meneruskan dengan tugas yang kedua.
Cuba kita lihat apa yang bakal terjadi dalam ketiga-tiga senario di atas

Senario 1

Anda mendapat tahu, bahawa pejabat SSM sebenarnya sudah berpindah ke KL Sentral, jadi anda tidak dapat memperbaharuinya di The Mall, jadi anda pun tidak membuat namecard anda sehingga ke hari ini.

Senario 2

Email yang anda tunggu tidak kunjung tiba, jadi anda teruskan tidak mengiklan dan seterusnya masih belum menjual produk anda.

Senario 3

Anda masih belum mendapat keputusan samada pinjaman perniagaan anda diluluskan atau tidak. Jadi anda tidak memulakan perniagaan sehingga kini.

Dalam ketiga-tiga situasi di atas, kita dapat lihat dengan jelas, apabila tugas utama itu tidak menjadi, maka ia memberi kesan kepada tugas yang kedua. Hasilnya banyak tugasan yang sepatutnya kita lakukan itu tertangguh begitu saja. Ramai usahawan dan ahli perniagaan melakukan kesalahan ini dan ia berlarutan untuk bertahun lamanya.

Saya secara peribadi mengenali seorang yang menunggu 5 tahun lamanya untuk mendapat kelulusan projek perumahan yang ingin dimulakannya. Akhirnya sampai ke hari ini ianya masih belum menjadi dan usahawan ini sudahpun kehabisan segala simpanannnya dan mula untuk berhutang pula semata-mata kerana bergantung kepada harapan yang tidak menjadi kenyataan ‘lagi’.

Bagaimana untuk mengatasi masalah ini ?

Ikuti teknik seperti di bawah

1. Jangan mengaitkan 2 tugas yang tidak ada kaitan antara satu sama lain.

Jika anda perlu buat namecard, asingkan tugas ini dengan tugas memperbaharui lesen perniagaan. Teruskan buat kerja yang kedua walaupun kerja yang pertama itu tidak menjadi.

2. Jangan letak harapan tinggi kepada sesuatu yang bukan di dalam penguasan anda

Jangan harapkan anda mendapat balasan email, surat atau keputusan yang berada di tangan orang lain. Anggap jika anda dapat, ianya bonus bagi anda. Jika anda tidak dapat, anda perlu meneruskan tugasan kedua tanpa berharap kepada yang pertama.

Jika anda tidak mendapat balasan email, anda mungkin boleh bertindak menelefon mereka anda pergi terus ke pejabat media tersebut untuk tujuan pengiklanan. (Di Malaysia adalah biasa apabila alasan seperti “orang yang jaga email cuti bersalin” atau “orang yang jaga email pergi haji” dan pelbagai alasan lain seperti ini)

Jika anda ingin mengaitkan 2 atau lebih tugasan sebagai satu, pastikan anda letakkan satu ‘dead line’ atau garis masa penamat yang jelas. Jadi anda tahu bila anda sepatutnya bertindak sendiri dan bukan menunggu buat selamanya. Contohnya

3. Sediakan Alternatif

Jika saya tidak berjaya mendapat pinjaman perniagaan dalam masa 2 minggu, saya akan teruskan perniagaan dengan opsyen lain yang ada seperti memulakan kecil-kecilan dengan kos yang rendah dengan wang sendiri tanpa perlu menunggu selamanya untuk perniagaan anda diluluskan. Jika tidak diluluskan pun, anda masih terus buat apa yang anda sedang lakukan.

Dengan mengikuti kaedah di atas, anda sebenarnya dapat meningkatkan lagi produktiviti anda dan tidak ada sesuatu daripada perancangan anda yang tertangguh. Sentiasa fikir samada sesuatu itu berada di tangan anda atau di tangan orang lain. Jika di tangan orang lain, jangan letakkan harapan terlalu tinggi. Jika di tangan anda, anda bebas untuk berharap kerana anda hanya berharap kepada diri sendiri.

Shahabudeen Jalil

Dapatkan video Rahsia Teknik Jualan
Masukkan nama & email anda dibawah

Anda juga akan menerima tips, panduan, dan teknik perniagaan pemborongan terus ke inbox.
This entry was posted in blog, Tips Usahawan. Bookmark the permalink.

8 Responses to Bagaimana Mengelakkan Kerja Anda Terus Tertangguh ?

  1. liza says:

    macam mana pulak kalau kerja kita asyik la tertangguh sebab buatkan kerja orang je..

    kat tempat kerja saya ada 1 big boss..dan beberapa staf lain..kalau ikutkan saya kena ikut arahan big boss je..tapi masalahnya beberapa staf lain tu asyik suruh saya buat itu ini jugak..big boss pun cam suka je staf lain tu suruh saya sebab katanya saya teliti sikit buat apa2..

    saya kena handle management, filing system, issue DO invoice, quotation, cari supplier cari harga prepare tender sebutharga semua termasuk documentation..sekarang pun nak handle 7 tender ALONE..staf lain selalu keluar hantar barang..tapi selalu la suruh saya preparekan diorang quotation, call sana sini, nak follow up lagi..

    saya tak mampu aka tak larat la nak tolong semua orang..kerja saya tak siap nak tolong orang lagi..saya boleh handle stress kerja saya..tapi kalau org lain tambah stress kerja saya macam mana..saya dah maklumkan pun banyak tender saya nak siapkan..tapi cool je la..tapi diorang ingat macam saya takde kerja pulak sbb tgk saya cool je kot..takkan nak buat cam diorang tak bz pun gaya macam bz..

    • Shahabudeen says:

      he he he..

      saya rasa puan kena clear benda nie dgn boss besar dan tahu apa sebenarnya tanggungjawab dan kerja puan.

      SJ

  2. Al-Fath says:

    Sangat menarik infonya…..

  3. Kharisma says:

    Perlu banyak belajar swhingga menjadi pekerja terbaik baik dari sisi pandang atasan maupun bawahan….
    infonya sangat menarik….

  4. hanie212 says:

    boleh ke tuan kurangkan sedikit kos utk menghadiri kursus… RM388 pun masih mahal… huhu…. nk prepare duit utk kek China lg RM2600….. nk prepare duit utk membor0ng lg….berapa RM pulak….??? …. huhuhuhu…..

  5. Mugeb says:

    Interesting article….

  6. Tip Elak Kerja Bertangguh : “Perkara yang anda nak buat esok anda buat hari ini. Dan perkara yang anda nak buat hari ini anda buat sekarang. Bereh!” – KM

    Selain daripada itu, anda juga perlu agihkan kerja-kerja yang nak dilakukan itu kepada 4 bahagian iaitu;

    a) Perkara Penting Segera (PS)
    b) Perkara Penting Tak Segera (PTS)
    c) Perkara Tak Penting Segera (TPS)
    d) Perkara Tak Penting Tak Segera (TPTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>