Kekecewaan Pelanggan Proton Edar – Jangan Sampai Pelanggan Membalas Dendam

honda tak guna

Di era internet ini, jika pelanggan ingin membalas dendam, ia akan memberi impak yang sangat besar kepada peniaga. Jangan jadi macam pelanggan Honda di atas

Saya pernah menulis sebelum ini berkenaan Bagaimana Pelanggan Membalas Dendam Terhadap Perniagaan. Artikel itu wajar dirujuk supaya kita sebagai peniaga dan usahawan berhati-hati dan mengutamakan pelanggan. Jika dah buat salah, jangan pula malu untuk meminta maaf

Dipetik dari Utusan Online 

Pelanggan pusat servis Proton Melaka kecewa

INSAN KECEWA
Cheng, Melaka.

SUNGGUH mengecewakan, itu sahaja gambaran saya tentang Pusat Servis EON Melaka. Ceritanya bermula apabila saya membuat temu janji untuk menghantar kereta Proton saya untuk servis. Bercakap melalui telefon, saya dan pegawai di hujung talian sudah bersetuju untuk memberikan slot yang sesuai untuk saya.

Setibanya di sana pada jam 8.40 pada 27 Disember 2011, prosedur biasa seperti berhubung dengan pegawai berkenaan dilakukan. Saya lalu meninggalkan kereta untuk pergi bersarapan. Saya kembali pada jam 10 pagi dan hanya terkejut ketika melihat kereta saya masih lagi di tempat yang sama dan tidak dimasukkan ke dalam tempat servis kereta walaupun sudah lebih kurang sejam setengah dari masa urusan saya di kaunter pusat servis tersebut. Saya lantas bertanyakan kepada salah seorang pegawai mereka dan tindakan diambil.

Sedang menunggu, kelihatan ramai mekanik EON secara segerombolan keluar dengan teriakan “Jom minum!”. Ketika itu jam 10.30 pagi. Saya terpinga-pinga dan terus menjenguk ke tempat servis tersebut. Kereta-kereta ditinggalkan tanpa pengawasan dan saya rasa sedikit hampa.

Mereka dengan senang hati meninggalkan kereta di bawah jagaan mereka dan lebih teruk membiarkan tuan punya kereta menunggu.

Inikah cara mereka menunjukkan moto baru Proton We are committed to improve? Saya terfikir, jika di tempat servis lain yang pelanggan menjadi sumber utama perniagaan mereka, pasti sahaja mereka membungkus makanan dan minuman supaya pelanggan tidak menunggu.

Saya terus menunggu. Ada juga cakap-cakap pelanggan lain yang merungut ada beberapa kereta yang lambat dapat masuk awal untuk diservis walaupun tiada temu janji dibuat. Kawan kenal kawan mungkin? Atau pegawai bertanggungjawab terlepas pandang?

Saya terus-terusan menunggu. Saya juga membuat permintaan agar bahagian kereta saya yang lain dilakukan. Mereka ambil tindakan tetapi lama untuk menyiapkannya kerana saya memerhatikan mekanik tersebut melakukannya sehingga selesai dan dalam fikiran saya, “kalau dia fokus, tak berjalan sana sini, boleh siap awal ni?”

Mata saya juga tertarik dengan beberapa sijil yang tergantung di dinding tempat menunggu berkenaan. Pusat Servis EON Melaka telah dianugerahkan dua sijil untuk tahun 2010/11 sebagai best productivity – technicians dan 1st place for service. Saya betul-betul tertarik. Adakah membiarkan pelanggan menunggu dikira sebagai best service (perkhidmatan terbaik)? Ataupun mereka benar bagus, namun apabila dianugerahkan penghargaan sebegitu, perasaan bangga menjatuhkan prestasi mereka secara keseluruhannya?

Setelah 4 jam setengah menunggu, akhirnya kereta saya siap. Tiada penerangan oleh pegawai di kaunter tentang apa yang ditukar semasa kereta saya diservis dilakukan, seperti mana yang dilakukan oleh pusat servis Proton yang pernah saya masuki sebelum ini. Saya terus berlalu dengan perasaan cukup kecewa dan marah.

Urusan ke hospital, LHDN dan yang lain terus juga tergendala dek masa yang dimakan ketika kereta saya diservis.

Sekali lagi saya kecewa. Kata pepatah Inggeris Time is of essence“. Mereka mungkin tiada frasa tersebut kerana pusat servis itu adalah tempat kerja mereka, jadi mereka bukan orang yang terkesan daripada tindakan sedemikian. Sikap dan tindak laku oleh orang bawahan sebegini yang menyebabkan rakyat terus hilang percaya, apatah lagi melihat moto baru ProtonWe are committed to improve. Benarkah mereka benar-benar komited?

 

Dapatkan video Rahsia Teknik Jualan
Masukkan nama & email anda dibawah

Anda juga akan menerima tips, panduan, dan teknik perniagaan pemborongan terus ke inbox.
This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

One Response to Kekecewaan Pelanggan Proton Edar – Jangan Sampai Pelanggan Membalas Dendam

  1. Its great as your other posts : D, thanks for putting up. “The real hero is always a hero by mistake he dreams of being an honest coward like everybody else.” by Umberto Eco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>