Trip Memborong ke Vietnam (bahagian 1)

Dari kanan: Saya, Roslan, Imam Masjid Ho Chi Min, Abg Yunus, Zainudin, Asri dan seorang penduduk tempatan

Pada 1hb hingga 5hb saya berada di Vietnam untuk memborong barang untuk jualan hari raya. Vietnam ini bagus untuk barangan seperti baju kurung, tudung bawal, telekung sembahyang, handbag tradisional dan lain2 lagi…

Tempat memborong paling famous disini adalah Benh Tan Market, market ini boleh dikatakan kecil berbanding plaza-plaza borong di China, tetapi terdapat banyak barang yang sesuai untuk pasaran Malaysia yang tidak terdapat di China.

Contoh barangan di sini


Macam baju kurung ini harganya dlm lingkungan 20-22 usd atau RM 66-75 . Menurut kawan2, boleh jual di Malaysia dalam RM 150-250

Baju kurung ini juga lebih kurang sama harga seperti di baju kurung di atas tadi. Ada lagi banyak design dan warna yang cantik2.


Abg Yunus tekun memilih telekung sembahyang, harga telekung sembahyang ini dalam lingkungan USD 9-12 atau RM 30-45. Terdapat 2 size.

Ini contoh tudung yang ada.. tudung bawal 1, kain dari jepun harganya 20 usd… bagi saya memanglah terlalu mahal, tapi menurut akak-akak yang saya jumpa disini, harga ini terlalu murah. Saya terkejut kerana mendapat tahu bahawa terdapat tudung ini yang dijual sehingga mencecah RM 100 ke atas… kagum kagum kagum….

Saya akan sambung nanti jika ada kelapangan…..

Dapatkan video Rahsia Teknik Jualan
Masukkan nama & email anda dibawah

Anda juga akan menerima tips, panduan, dan teknik perniagaan pemborongan terus ke inbox.
This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

20 Responses to Trip Memborong ke Vietnam (bahagian 1)

  1. Suhaimi / Bal says:

    Wah cik din, sudah maju sekarang. respek2…nanti kami pun nak tumpang sekaki pegi china / vietnam. terus kan usaha anda, nanti kita pegi makan2 kat rosha

  2. sajaks says:

    wah … seronok betul boleh borong barang … mcam2 ada kat sana …

  3. xy bundle says:

    wahhh.. dh sampai vietnam ko ye…? bagus2… kalau ada nak ke cambodia informlah ye… nak ikut, cari brg2 bundle… :)

  4. klonel says:

    Kat mana kedai2 telekung & baju kurung tu, tak jumpa pon.

  5. Johan Tan says:

    Salam. Wow. Artikel menarik.
    Btw, itu pistol betul ke? Mahal tak nak dapatkan lesen?

  6. Johan Tan says:

    Ha ha ha ok. Cam menarik. Anyway, bila ko tulis “Dari usahawan ke usahawan” maknanyer ko nak tembak usahawan lain ke aper? =p

    P/s: Good job masa interview Astro Awani aritu, steady la bro.

  7. Pingback: Trip Memborong ke Vietnam (Bahagian 3 ) | Shahabudeen Jalil

  8. muhamad yusof says:

    Saya bercadang untuk ke Vietnam bila next trip..
    email kpd fozz.res@gmail.com

  9. Pingback: Rombongan Memborong ke Vietnam | Shahabudeen Jalil

  10. Pingback: Rombongan Memborong ke Vietnam « Kursus Borong China

  11. Pingback: Trip Memborong ke Vietnam (Bahagian 3 ) « Kursus Borong China

  12. isamuddin says:

    salam..en.shahabudeen..sy berminat dgn produk dr vietnam seperti kain pasang..encik boleh ajar sy mcm mane hendak menempah barang barang borong dari vietnam?

  13. farahiza ismail says:

    Salam en din…saya farah..saya bercadang untuk membuka satu perniagaan kecil-kecilan seperti menjual tudung-tudung, baju kurung, kain pelikat, telekung atau pun shawl…en din boleb nasihatkan atau ajar saya bagaimana nak mengambil barang-barang ini semua secara borong di Vietnam… Saya bercadang untuk pasarkan di Malaysia….

    Apa-apa hal en din boleh berhubung dengan saya.
    Farahiza ( 012-346 4242 )

  14. nor says:

    saya juga berminat buleh bagi tunjuk ajar 011-19914363

  15. syine says:

    assalam…en shahabudeen…boleh bagi tips mcm mana nk bw balik barang yg kita borong dr luar..cara nk elak dr kena airport tax?????

  16. Latifah Hassan says:

    Askm..En. Din. Saya ingin bertanya bagaimanakah cara saya turut serta dlm rombongan en. Din memborong di vietnam. Brapakah modal diperlukan….saya cuma nak buat secara kecil-kecilan shj. Saya betul2 berminat dlm jualan pakaian, tudung dan telekung. Saya tak tau bagaimana bermula….harap dapat membantu.

  17. Mactavish brahim says:

    Slm en.Din,boleh kami tahu jadual perjalanan ke Vietnam tahun 2014 yg akan datang dan sebagai brapa modal paling minima permulaan peniagaan borong ini.Jika ada no.contact tolong bagi.tq.Bagi yang berminat untuk meyertai rombongan pemborong ke Vietnam nanti,apakah yang perlu di buat.?

  18. REDZUAN KAMIS says:

    Assalammualaikum. ..EN DIN Bila trips ke Vietnam pulak? Apakah yg perlu sy lakukan untuk turut serta dlm rombongan itu..
    Sy sdg memantau n mencari Peluang utk menjalankan bisnes yg berpotensi..
    Dan sy lihat di Vietnam n China bnyk brg2 yg berpotensi. .Please email sy nai..

  19. Noor Andiyana says:

    salam che din, saya nak tanya macam mana cara saya untuk sertai rombongan che din ni ye? saya berminat nak membuat bisness secara kecil-kecilan .jadi saya ingin tahu macam mana dan bagaimana cara untuk saya sertai rombongan che din dan berapa modal yang saya perlukan .terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>