Kursus Keusahawanan dan Trip China Usahawan Bersama Shahabudeen Jalil

Jemput Masuk ke portal baru usahawan www.pusatborong.com

pusatboronglogo

Kursus Borong China

29hb Mac 2014 – Ampang, KL

12hb April 2014 – Ampang, KL

Untuk mendaftar sila ke Kursus Borong China sila hubungi kami di talian

012-4067515 (Nurul), 017-2517515 (Razman) atau no. pejabat di talian       03-42667515 / 03-42667516 untuk mendaftar.

Posted in blog | 24 Comments

Cara Memulakan Perniagaan Yang Mudah dan Menguntungkan

Tujuan Gambar Ini akan terjawab dalam artikel di bawah.

Tujuan Gambar Ini akan terjawab dalam artikel di bawah.

Kepada anda yang masih tercari-cari kaedah memulakan perniagaan yang mudah dan menguntungkan secara sampingan sambil bekerja, Artikel ini sangat bagus untuk anda.

Cara Memulakan Perniagaan Yang Mudah dan Menguntungkan

Terima kasih

Shahabudeen Jalil

Posted in blog | 1 Comment

Seminar Usahawan Pusatborong.com PERCUMA

kursus 1

 

Alhamdulillah, Seminar PERCUMA Usahawan PusatBorong.com berlangsung buat kali pertama hari ini dengan penyertaan lebih 50 bakal-bakal usahawan.

Untuk mendapat lanjut mengenai seminar ini dan apa yang anda akan pelajari sila rujuk di Blog Pusatborong.com ini. (Sila Klik Di sini )

Posted in blog | 2 Comments

100 hari lagi 1 Ramadhan – Bulan Peniaga BUAT DUIT LUMAYAN !!!

Salam,
Harinie saya ambil cuti dari pergi ke pejabat untuk menemankan Olga ke pasar tani membeli barangan basah dan sayur-sayuran.
Setibanya di gerai untuk membeli ayam kampung, peniaga itu mula bercakap dengan kawan dia mengenai sesuatu mengenai perniagaan bulan Ramadhan, mendengar itu, saya pun mencelah.
“Lama lagi raya, hangpa nie dah start bincang pasai meniaga”,celah saya memandangkan saya sudah kenal mereka berdua sebelum ini.
“Alah bang, saya bagitau kawan saya nie, hari ini 20hb Mac,  jadi tinggal genap 100 hari lagi sebelum 1hb Ramadhan”, jawap salah seorang daripada mereka.
“Kenapa kira 1hb Ramadhan dan bukan 1hb Syawal, bukan kita RAYA 1 syawal ka ???”, tanya saya untuk mengusik mereka.
“Bagi peniaga macam kita ni bang, 1hb Ramadhan tu la RAYA, sebab bulan Ramadhan adalah bulan rezeki bagi kita.”, jawab seorang lagi panjang lebar.
“Aku ingatkan hangpa nak kejar pahala, rupanya nak kejar duit. ha ha ha”, jawab saya sambil ketawa.
“Sama ja bang, macam abang dok tulis dalam blog la, cari duit pun ibadat kan”, peniaga itu membidas saya dan kami bertiga bergelak bersama.
Selepas itu mereka mula bertanya mengenai produk dalam pusatborong.com, mereka berkata mereka sedang mencari sejenis pisau berbunga yang dijual di pasar malam jalan TAR dengan harga RM 90.00.
Saya pun menunjukan kepada mereka pisau Everrich yang terdapat dalam pusatborong.com
Terdapat 3 jenis pisau Everrich
Setelah memberitahu mereka harga dan menunjukan gambar pisau ini, mereka berkata, memang betullah, inilah apa yang mereka cari.
Alhamdulilah ada juga peluang untuk saya promosikan portal pusatborong.com ini sambil shopping di pasar tani. He he he.
Namun apa yang saya ingin sampaikan hari ini ialah, memang betul cakap peniaga itu.
1. Hanya tinggal 100 hari lagi sebelum 1hb Ramadhan
2. Ramadhan adalah bulan rezeki bagi kita yang berniaga. 
3. Kita perlu bersedia daripada sekarang. 
Kepada anda yang tercari-cari produk, banyak produk baru yang kami baru masukan dalam portalpusatborong.com ini.
Berdasarkan kajian yang kami lakukan, harga kami masih lagi yang paling murah jika hendak dibandingkan dengan mana-mana tempat borong di Malaysia.
Oh ya, slogan portal pusatborong.com ialah GANDAKAN WANG ANDA…  setuju ?
terima kasih
Shahabudeen Jalil
Posted in blog | 1 Comment

Video Keselamatan Dalam Kapal Terbang Yang Lawak – All Blacks New Zealand

Dalam perniagaan, tidak semestinya kita perlu serius sepanjang. Ada waktu dan ketika, kita boleh menjadi lebih santai dan berlawak jenaka.

Pernahkah anda menaiki kapal terbang dan melihat kepada video keselamatan yang ditontonkan sebelum kapal terbang bertolak. Bagi saya, mungkin itulah waktu paling membosankan sementara menanti ianya tamat.

Namun dalam video di bawah ini, anda boleh lihat bagaimana pihak syarikat Air New Zealand menjadikan video ini sesuatu yang lawak dan memberi makna kepada penumpang New Zealan yang kebanyakannya adalah gila dengan sukan Rugby

Kita mendoakan yang terbaik untuk penerbangan Malaysia Airlines MH 370 supaya selamat kembali. Insya-Allah

Shahabudeen Jalil

Posted in blog | Leave a comment

Bagaimana DHL Menggunakan Pesaingnya UPS (secara kejam)

Cuba lihat video pendek di bawah dan berikan pendapat anda…

Posted in blog | 4 Comments

Jalan Keluar Daripada Kehidupan Ini Yang Sempit dan Sukar….

Ini adalah sambungan kepada artikel semalam…. Yakin Berjaya Dalam Bisnes, Tapi Mengharapkan Pertolongan Orang

Terima kasih Tuan, Nasihat,Teguran dan Tunjuk Ajar tuan sangat saya hargai.Saya tertekan dan perlukan sokongan dan tunjuk ajar.Ia telah membuka mata saya untuk menilai kembali dimanakan silapnya saya dan apa yang perlu saya buat untuk berjaya. Sebelum ini saya ada membuat kerja Freelance sebagai pereka ruang pejabat dan gambaran 3D tetapi kadar upah yang saya letakkan rendah kerana setiap pelanggan hanya mahu berurusan dengan harga sangat rendah.Apabila saya mendapat upah dari kerja-kerja freelance upah itu saya telah gunakannya pula untuk menampung hidup kerana tiap-tiap bulan gaji tetap saya tidak mencukupi untuk menyara keluarga,hutang dan perbelanjaan ke tempat kerja.Saya mempunyai 4 anak yang masih kecil.Setiap hari saya berulang-alik ke pejabat dari setapak ke nilai dengan perbelanjaan purata dalam rm40 ke rm50 sehari.Sehingga setiap kali saya mendapat peluang kerja freelance tak dapat menyimpan modal perniagaan.Kerja-kerja freelance pula tidak datang selalu dan juga kerana bebanan kerja pejabat saya terpaksa menghadkan kerja2 luar, namun sehingga kini saya telah menyiapkan lebih 10 projek rekaan sebelum ini. Kadang2 saya berasa sangat letih dan sia2 membuat kerja ini kerana ia mengorbankan banyak masa dan tenaga saya untuk menyiapkan setiap kerja2 pelanggan tetapi kehidupan saya tetap sukar dan saya masih mencari dimanakah silapnya saya dan perlukah saya menukar bidang lain?Untuk pengetahuan tuan,Saya juga pernah membeli pakaian kanak-kanak secara borong di klang-Modal rm200-perniagaan agak perlahan dan hanya berniaga sesama saudara dan rakan terdekat serta Berniaga kerepek yang dibeli dari pengeluar kerepak terkenal dibanting dengan modal sebanyak rm500 berniaga di musim perayaan dan saudara terdekat namun walaupun barangan habis terjual namun untuk mengembangkan perniagaan terganggu kerana tumpuan lebih kepada pekerjaan tetap dan kerja2 pejabat.

Berikut di bawah ialah jawapan daripada saya… 

Salam Tuan,

Jika ditanya pada saya, tuan ada kepakaran dalam bidang yang cukup berharga dan bernilai.

Apa yang tuan kena buat sekarang hanyalah gilap kepakaran tuan tu dan tak perlu tukar bidang ke bidang lain. Fokus pada bidang yang sama cuma baiki kelemahan yang ada. Mungkin dari segi pemasaran skill tuan tu tak berapa baik. Mungkin kerana itu orang tak sanggup bayar mahal.

Macam orang beli handbag la.. handbag yang sama dibungkus dengan cantik, boleh jual dengan harga berganda. Samalah dengan kita yang menjual servis. Jika pelanggan tengok kita nie mcm boleh makan, dia akan tawar harga bukan-bukan. Jika kita propose dengan kemas, kita akan lebih dihargai dengan harga yang lebih mahal.

Jika kerja tuan bagus, tak perlu risau untuk dapatkan job-job lain. Ini akan menjadi buah mulut orang yang berpuas hati itu.

Pelanggan jika puas hati, dia akan cerita kepada 10 orang. Jika dia tak puas hati, dia akan cerita kepada 100 orang.

Jadi bagi kita yang menjual servis, kita kena bagi servis yang terbaik supaya pelanggan itu akan cerita kepada 10 orang. Dan jika dalam setahun, tuan ada 10 orang pelanggan pun. Berita mengenai servis tuan tu dah sampai kepada 100 orang.

Mereka yang mendengar semua tu adalah prospek tuan yang sangat berharga. Bila mereka terlintas mengenai bidang ini, pasti mereka takkan ambil risiko untuk cuba servis orang lain.

Mengenai rungutan tuan mengenai kehidupan sukar. Kehidupan sukar ini adalah hanya persepsi kita. Jika kita anggap hidup ini sukar, maka ia akan menjadi realiti sebagai sukar. sewaktu menghadapi kehidupan yang sukar, cuba kita lihat orang yang lebih sukar hidupnya berbanding kita ?

Dengan mind set sebegini, tuan takkan maju dan takkan berjaya.

Untuk menarik rezeki untuk datang kepada kita, kita kena fokus dan mencari perkara dalam hidup kita yang kita boleh bersyukur.

Cuba tengok sekeliling tuan dan cuba fikir bagaimana untuk tuan bersyukur.

Dalam surah Ar-rahman, 31 satu kali Allah ulang ayat “Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?”

Saya ingin bertanya kepada tuan

Tuan ada 4 orang anak kecil ? Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Tuan ada kepakaran yang berharga ? Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Tuan mempunyai pekerjaan ? Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Jika tuan rasa kecewa, sedih atau lebih. Baca ayat ini dan fahami maksud Fa-biayyi alaa’i Rabbi kuma tukadzdzi ban

Moga dengan itu tuan akan faham bahawa nikmat Tuhan yang diberikan kepada kita ini tidak terhingga banyaknya dan kita adalah orang yang sangat hina jika kita merungut atau merasa diri kita ini sia-sia. Sedangkan kita tidak bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan.

Katakan tuan mempunyai seorang sahabat yang banyak membantu tuan dalam banyak keadaan. Namun setiap kali dia bantu, tuan tidak pernah mengucapkan terima kasih dan sentiasa pula mengkritik bantuan sahabat ini. Adakah tuan fikir dia akan membantu lagi buat kali yang seterusnya ? sudah tentu tidak.

Ia samalah dengan hubungan kita dengan Tuhan. Tuhan tidak henti-henti beri kita nikmat. Namun kita berpaling tadah dan tidak bersyukur. Kita akan lihat pada kekurangan daripada apa yang Tuhan beri kepada kita. Namun Tuhan tidak jemu memberi juga. Namun mungkin kuantitinya berkurang daripada biasa.

Namun apabila kita bersyukur, Allah akan tambah-tambahkan nikmat yang diberikan.

Dan (ingatlah) tatakala Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras”. (Surah Ibrahim ayat 7)

Selepas tuan mula bersyukur dan mencari perkara disekeliling untuk dihargai, pada waktu itu lah tuan akan mula nampak peluang-peluang yang lebih besar.

Terima kasih

Shahabudeen Jalil
www.pusatborong.com

Posted in blog | 5 Comments

Yakin Berjaya Dalam Bisnes, Tapi Mengharapkan Pertolongan Orang…

Di bawah ialah email yang saya terima, saya copy paste sepenuhnya, saya tak edit sebab tak ada info peribadi dalam email ini dan di bawahnya ialah jawapan saya.

Apa pula dengan jawapan anda ?

Saya berminat untuk berniaga dan sangat yakin akan berjaya dalam perniagaan kelak,insyallah tetapi malangnya saya tiada modal unutk berniaga dan memulakan perniagaan,saya cuba untuk memohon pinjaman tetapi kebanyakkan institusi perbankan meletakkan syarat perlu ada premis perniagaan dan akaun tetap selama 6 bulan.Bagaimana unutk saya mulakan perniagaan kalau diletakkan syarat sebegitu?..jikalau saya telah mempunyai premis dan modal perniagaan tak perlulah saya memohon pinjaman lagi?.Jangan kata rm3000…rm1000 pun tiada untuk memulakan perniagaan.Saya benar2 buntu dan mendesak diri supaya berhenti kerja dan memulakan perniagaan menjual air atau burger,kerana selagi saya bekerja saya tak mampu untuk berniaga dengan serius…tetapi mampukah saya menampung keluarga dan membayar hutang bulanan yang dah ada?Adakah betul dengan keputusan dan tindakan saya ini?

 

Salam tuan,

perkara pertama yang tuan perlu ubah dalam otak tuan ialah frasa “saya perlukan modal untuk berniaga”

Sebenarnya orang tak perlukan modal duit untuk berniaga. Lagipun modal ini bukan saja duit semata-mata.. modal adalah tenaga, rakan-rakan, keluarga, ilmu, negara dan alam sekitar yang kita ada.

Berkenaan dengan institusi yang tidak mahu meminjam pula, adakah tuan akan meminjamkan duit tuan kepada seseorang yang tuan baru jumpa di jalanan ? Sudah tentu tidak, sebab tuan tak kenal dia, dan tuan tidak tahu dia mampu membayar ataupun tidak.

Jadi bagaimana pula tuan mengharapkan orang lain akan memberi pinjaman kepada tuan apabila hanya tuan sahaja yang yakin tuan akan berjaya dan orang lain tidak yakin.

Jadi apa yang tuan boleh buat sekarang ialah, jangan pinjam duit. Cuba mulakan perniagaan tanpa modal terlebih dahulu sehingga dah ada modal, baru buat bisnes yang perlukan modal.

Ya, sekarang tuan akan bertanya pula, apa perniagaan tanpa modal ? Ini masalah dengan masyarakat kita apabila kita tidak mahu berhenti sejenak untuk berfikir.

Kita hanya perlukan orang menyuap dalam mulut kita. Jika orang itu tak suap, kita akan marahkan orang itu kerana kita lapar.

Ok, bisnes tanpa modal yang tuan boleh buat bergantung kepada kepakaran yang tuan ada. Tuan tak perlu jadi pakar pun, sekadar lebih baik daripada orang lain.

Contohnya, anda boleh mengeja ABCD, jadi anda boleh mengadakan tuisyen untuk kanak-kanak darjah 1 dan 2. (Jika ini pun anda tidak pandai, saya dah tak tahu nak cakap apa)

Contoh lain, mungkin anda perlu mewakili sekolah dulu dalam Bola Sepak, mungkin kini anda boleh mengajar kanak-kanak bermain bola sepak ataupun kutip bil-bil jiran dan pergi bayar secara online dan minta upah. Ataupun buat perniagaan melalui katalog dan ada berjuta-juta lagi idea meniaga tanpa modal nie.

Yang penting, ialah tuan perlu berhenti dan berfikir. Dan hentikan salahkan orang lain dan persekitaran dan cuba lihat bagaimana untuk membaiki realiti hidup dengan diri sendiri bertindak.

Paling tidak pun, tuan buka website www.pusatborong.com ni dan tuan pilih produk yang ingin dijual. Ada kerongsang RM 2, ada barangan masakan yang tuan boleh beli dengan modal RM 100-200. Barang tu tuan boleh letak kat mudah.my secara percuma dan boleh buat untung berganda dah.

terima kasih

Shahabudeen Jalil

Posted in blog | 6 Comments

Pusatborong.com mula beroperasi… untuk 1000 orang pertama sahaja

Setelah menjalankan Kursus Borong China selama 5 tahun sejak tahun 2008 sehingga hari ini, saya mendapati satu realiti yang agak pahit.

Sebenarnya walaupun ramai yang sudah tahu kaedah memborong daripada China, namun boleh saya katakan 99% daripada kebanyakan peserta ini masih tidak dapat menerusnya dengan langkah berterusan dalam perniagaan.

Selepas sekali dua kali memborong, mereka sudah letih ataupun mungkin sudah pudar semangat.

Jadi tahun 2014 ini saya mengambil inisiatif baru iaitu dengan membawakan China kepada anda. Caranya ? Saya buka sebuah portal baru yang dinamakan PUSATBORONG.COM

Melalui portal pusatborong.com ini, saya menyenaraikan barangan dengan harga borong yang murah, namun setiap barangan ada MOQ atau minimum order kuantiti.

Anda boleh dengan mudah membuat perbandingan harga barangan di pusatborong.com dengan barangan yang sama di internet. Anda akan melihat jelas, setiap barangan di dalam pusatborong.com ini boleh dibuat untung berganda oleh anda.

Jadi kini jalan anda menjadi lebih mudah, anda juga boleh gunakan modal sedikit yang anda ada itu untuk membeli barang secara borong di pusatborong.com dan jual dengan harga lebih tinggi di internet atau sesama jiran anda.

Buat masa ini sudah ada 47 orang yang mendaftar dan buat masa ini, perancangan kami hanya untuk hadkan website ini untuk 1000 orang pertama. Saya tidak pasti, samada kami akan terus buka keahlian ini atau hadkan sehingga ke 1000 ini sahaja.

Segera borong di www.pusatborong.com

Bagi anda yang ingin request produk selain daripada yang tersenarai di pusatborong.com anda boleh terus email saya di email sj@sj.my

Sekian, terima kasih

Shahabudeen Jalil

Posted in blog | 9 Comments

Bayi Comel ini untuk Dijual di Ebay !!! Kegilaan Apakah Ini ???

Sebelum membaca lebih lanjut, sila lihat dulu gambar bayi comel ini

baby4baby5

baby2l baby3

 

Bayi comel ini setakat ini sudah dilelong dengan harga USD 754 atau RM 2500. Ia dilahirkan pada 2 Feb 2014 dan masih mempunyai bau badan bayi yang masih kecil. Ia hanya akan dijual kepada mereka yang mempunyai keluarga yang tidak merokok sahaja.

Penjual bayi ini bukan saja menjual bayi ini sahaja, dia juga menjual bersama lampin bayi, baby blanket dan riben kepala baby ini dengan tambahan harga seperti yang dipersetujui oleh keluarga baru yang ingin membeli bayi ini. Sijil kelahiran juga akan disertakan bersama.

Untuk kejutan anda, ini bukanlah bayi sebenar, ia hanyalah patung yang dibuat seperti seolah-olah bayi yang baru lahir. Ia diperbuat untuk mereka yang menginginkan bayi sebenar tetapi tidak memperolehinya lagi.

Dasyat bukan ? Ini sebenarnya satu trend baru yang menjadi kegilaan masyarakat Amerika Syarikat dan Eropah sekarang ini. Sehingga sudah terdapat forum di internet untuk ibu-ibu yang mempunyai bayi-bayi yang seperti ini.

Kegilaan ini juga telah mengakibatkan beberapa masalah di Eropah. Sebagai contoh, pada satu hari seorang perempuan ternampak seorang bayi di dalam sebuah kereta tertutup. Wanita ini segera menghubungi polis dan polis datang serta memecahkan cermin kereta untuk mengeluarkan bayi tersebut.

Rupa-rupanya, ia bukanlah bayi sebenar tetapi bayi patung seperti ini.

Ianya menjadi kegilaan kerana ia mempunyai struktur kulit yang sama seperti bayi manusia dan juga mempunyai bau yang sama.

Gila bukan ??? Macam-macam Bisnes di dunia ini.

Kepada yang ingin membeli bayi ini sila ke link berikut – Princess Ivy

Ataupun ini memilih bayi lain di sini – Senarai Bayi untuk dijual 

Shahabudeen Jalil

Posted in blog | 3 Comments

Bagaimana Maxis dan Syarikat 3rd Party Menipu Pengguna Telefon Bimbit Melalui SMS Bercaj ?

Saya kurang pasti, mungkin ramai juga yang menjadi mangsa seperti saya dalam hal ini apabila menerima SMS yang dikenakan pula caj sebanyak RM 6.00 untuk setiap SMS yang diterima.

Saya adalah seorang yang waras dan saya yakin saya tidak akan menekan sebarang butang subscription tanpa sedar dan tidak ada sesiapa menggunakan telefon saya selain daripada diri saya.

Pada mulanya pada 6hb November 2013 saya mula mendapat SMS ini

vanity3

 

Saya sedar saya tak pernah register apa-apa seperti ini. Menyedari benda ini, saya ignore hal ini memandangkan kekadang memang ada SMS sesat yang masuk.

Namun yang mengejutkan saya lagi.. saya mula mendapat SMS ini setiap minggu.. cuba lihat SMS kedua pada tarikh 13hb Nov. Itulah SMS yang dihantar setiap kali.

Saya masih lagi ingore. Sehingga saya diberitahu oleh adik saya, bil telefon kami memang dicaj dengan caj RM 6.00 setiap minggu ini.

Menyedari hal ini, saya pun cuba nak selesaikan hal ini dengan menghantar reply STOP VANITY supaya langganan ini ditamatkan. Namun dua kali saya berbuat demikian, tidak juga langganan (yang saya tak pernah langgan) ini tamat.

Cuba lihat sms di bawah pula

vanity 1

 

 

 

vanity 2

Hari ini saya dapat lagi SMS daripada syarikat ini… kali ini saya sudah tidak dapat tahan sabar lagi. Saya terus menghubungi syarikat ini di talian yang ada dalam salah satu sms iaitu 03-7732 6663

Saya bercakap dengan seorang perempuan Melayu. Saya bertanya, di mana tempat ini dan apa syarikatnya. Menurut perempuan itu, mereka ialah “3rd Party Outsource Call Service”

Bila tanya nama syarikat, memula dia macam berat tapi akhirnya dia beritahu TECHNINIER SDN BHD (http://www.techninier.com/) – Nampak website ini macam company yang proper, tapi tak tahu la.

Bila saya tanya alamat website pula, dia beritahu www.starbid.com.my (tak boleh masuk), bila saya cakap tak boleh masuk, dia cakap www.starbid.com.my/vanity (juga tak boleh masuk)

Saya pun teruskan dengan menerangkan mengenai masalah yang saya hadapi dan saya tak faham kenapa saya kena caj untuk dapat SMS yang saya tak pernah subscribe.

Dia mula terangkan bahawa saya yang subscribe kepada SMS ini. Saya menidakan dan akhirnya dia bagi pula pada ‘Boss’ dia seorang lelaki cina.

Pada mulanya lelaki cina ini cakap dengan nada yang memang saya bersalah dalam hal ini dan mereka hanya caj sebab saya subscribe.

Saya tanya nama syarikat, kali ini nama syarikat mereka ialah Makhoman Sdn Bhd pula.

Menyedari hal ini, saya beritahu lelaki ini yang saya tak pernah subscribe.

Dan sekarang kita ada 2 opsyen

1.  Dia berkeras bahawa saya subscribe
2. Saya pula berkeras bahawa saya tak subscribe

Jadi kalau berterusan macam ini, kita tak akan ke mana. Jadi saya bagitau dia, kalau dia tak refund duit yang dia caj selama ini setiap minggu RM 6.00 ini ke atas saya, saya akan buat report terhadap SKMM (Suruhanjaya Koperasi dan Multimedia).

Terus kecut cina nie dan dia mula bercakap dengan nada memujuk.

Kononnya dia akan submit application kepada Maxis dan bergantung kepada Maxis samada untuk refund atau tidak.

Saya pun kata, saya tidak kisah. Asalkan saya dapat refund. Jika saya tak dapat, saya tetap akan buat report juga.

Buat masa sekarang, saya minta dia hentikan servis ini dan buang telefon saya dari sistem. Tidak sampai beberapa saat, saya dapat satu SMS

vanity last

Sebagai seorang businessman, saya terfikir mengenai perniagaan cina ini. Dia hanya hantar satu sms yang berkos RM 0.10 untuk caj orang RM 6.00 setiap minggu. Jika pelanggan yang dia dakwa itu ada 1000 orang seperti saya. Susah RM 6000 seminggu pendapatannya. Sebulan RM 24,000.

Itu kalau 1000 orang, cuba kata ada 10,000 orang yang terkena dengan business ini ? tidakkah RM 240,000 sebulan hanya dengan menipu orang.

Tidak hairanlah ramai antara mereka ini hidup kaya-raya hanya dengan kaedah mudah sebegini.

Maxis perlu mengambil perhatian hal ini supaya tidak bersekongkol dengan syarikat-syarikat ini.

Kepada anda yang sering mendapat SMS seperti ini, jangan ambil ringan. Memang RM 6 tu kecil buat anda. Namun bagi orang yang menipu tu, bukan kita seorang yang tertipu. Mungkin puluhan ribu orang lagi.

Saya juga telah hantar email kepada SKMM bagi memaklumkan hal ini.

Sekian, terima kasih

Shahabudeen Jalil

 

Posted in blog | 5 Comments